Wormen/parasieten
Interne parasieten (wormen) zijn een veel voorkomend probleem bij de kat. Vrijwel alle kittens worden vlak na de geboorte besmet met spoelworm via de moedermelk. Bovendien worden katten van alle leeftijden constant blootgesteld aan mogelijk schadelijke parasieten door grond in de (achter)-tuin en in parken die besmet zijn met besmettelijke wormeneitjes, en door prooidieren (bijvoorbeeld muizen) die de besmetting met zich meedragen. Hoewel sommige van deze parasieten schadelijk kunnen zijn, kunnen ze gemakkelijk worden bestreden en kan ziekte door de meest voorkomende wormen – haakworm, spoelworm en lintworm – worden voorkomen.
Waarom wormen een probleem zijn
Wormen kunnen vooral voor kittens schadelijk zijn, maar kunnen ook van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van de volwassen kat. Er is door middel van onderzoek aangetoond dat 25% van de parken en 60% van de zandbakken in een grote stad besmet zijn met spoelwormeieren. Wormen kunnen ook schadelijk zijn voor de volksgezondheid.
Hoe kunt u uw huisdier onderzoeken?
Het beste is om uw huisdier te laten onderzoeken op wormen. Dit kan met een ontlastingsonderzoek. Veel eigenaren denken dat als ze geen wormen zien de kat ze dan dus ook niet heeft. Dit is niet waar! Voor een besmetting met wormen hoeft u niet altijd wormen te zien. Vrijwel alle kittens hebben wormen. Daarom is het van essentieel belang deze te bestrijden en hierna te zorgen voor constante preventie.
Wormen behandelen en voorkomen
Aangezien vrijwel alle kittens vlak na de geboorte al besmet zijn en constant opnieuw besmet worden via de moedermelk en de omgeving, is het belangrijk om in de allereerste levensweken te beginnen met een wormen dodende behandeling. Ook daarna is het belangrijk de kittens vaak te blijven ontwormen. De 1e weken hebben wij een ontwormingspasta. Als de kittens meer dan 500 gram wegen kunnen ze voor het eerst ontwormd worden met tabletten. Tot 9 weken leeftijd moeten de kittens elke 2 weken ontwormd worden, op 3, 5, 7 en 9 weken leeftijd. Vanaf 2 tot 6 maanden elke maand en daarna elke 3 maanden. De poezenmoeders moeten tegelijkertijd met de kittens behandeld worden. Dit voorkomt dat kittens de ziekte ontwikkelen en wormeneitjes uitscheiden via hun ontlasting, zodat de omgeving niet besmet wordt.
Ook wij kunnen besmet raken met een aantal van de genoemde wormen en dit kan een enkele keer zorgen voor forse problemen! Dit hangt af van de soort worm waar u mee besmet raakt.
Vanwege de grote verspreiding van wormen en het gemak waarmee de besmetting kan worden opgelopen, moeten ook volwassen katten regelmatig worden behandeld (minimaal 4 keer per jaar).
Er zijn veel geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling en preventie van wormen. Sommige daarvan werken tegen alle veel voorkomende kattenwormen en zorgen zo voor een volledige bescherming van het huisdier.
Zorg ervoor dat u uw huisdier het middel geeft dat het beste voldoet aan zijn en uw behoeften voor wat betreft gebruiksgemak, doeltreffendheid en veiligheid (vooral bij de behandeling van erg jonge kittens).
Spoelwormen
Spoelwormen, ook wel ascariden genoemd, komen het meest voor bij katten en honden. De volwassen wormen vindt u in de darmen waar ze leven van de darminhoud. Qua uiterlijk lijken ze op spaghetti en ze kunnen tot 10 cm lang worden.
Hoe spoelwormen worden overgedragen?
De meeste kittens worden direct na de geboorte besmet via de moedermelk. Daarnaast kunnen katten spoelwormen krijgen via de omgeving, door ongewild de besmettelijke eitjes in besmette grond in te slikken of door besmette knaagdieren te eten.
De levenscyclus van de spoelworm
Volwassen spoelwormen leven in de dunne darm van katten, waar ze eitjes leggen die via de uitwerpselen van de kat in de omgeving terechtkomen. Binnen enkele dagen ontwikkelen zich in de eitjes besmettelijke larven.
Wanneer een kat de besmettelijke eitjes inslikt, komen deze uit in zijn maag en vervolgens dringen de larven door de maagwand heen en beginnen te migreren naar verschillende organen, voordat ze terugkeren in de darmen. Daar ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen die eitjes leggen. Sommige larven bereiken de darm niet: zij blijven ingekapseld in de verschillende organen totdat een stimulus, zoals zwangerschap, ze opnieuw activeert en ervoor zorgt dat ze opnieuw gaan migreren en zich in de darmen ontwikkelen tot volwassen wormen.
Ziekte
Spoelwormen zijn vooral schadelijk voor kittens waarbij de migrerende larven lever-, long- en hersenbeschadiging kunnen veroorzaken. De aanwezigheid van volwassen wormen in de darmen leidt tot een darmontsteking die allerlei gevolgen heeft voor de spijsvertering, ontwikkeling en groei.
Haakwormen
Haakwormen zijn veel voorkomende parasieten in de dunne darm van honden en katten.
Hoe haakwormen worden overgedragen
Katten kunnen worden besmet door het ongewild inslikken van de larven van de haakworm via besmette grond of via larven die actief door de huid heendringen. Een andere manier van besmetting is via het inslikken van besmette prooidieren (bijvoorbeeld muizen).
De levenscyclus van de haakworm
Volwassen haakwormen leven in de dunne darm van katten waar ze eitjes leggen die via de uitwerpselen van de kat in de omgeving terechtkomen. Binnen enkele weken komen er larven uit de eitjes, die klaarstaan om de kat te besmetten. Na de besmetting beginnen de larven te migreren totdat ze hun uiteindelijke bestemming bereiken: de darmen van de kat, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen die eitjes leggen.
Ziekte
Larven die door de huid heendringen, veroorzaken een hevige, jeukende ontsteking; migratie door het ademhalingsstelsel kan leiden tot ontsteking en hoesten.
Volwassen wormen hechten zich met haakvormige tanden aan de darmwand en leven van bloed en weefsel, waardoor ze onbehagen, bloederige diarree en bloedarmoede veroorzaken. Dit wordt nog verergerd door hun sterke neiging om over het darmoppervlak te migreren, zodat ze bloedende wonden achterlaten die vooral voor kittens gevaarlijk zijn.
Lintwormen
Lintwormen (cestodes) zijn veel voorkomende parasieten in de dunne darm van katten en honden; ze zijn plat en kunnen van een paar millimeter (Echinococcus) tot 2,5 meter (Taenia hydatigena) lang zijn. Ze hechten zich aan de darmwand van de kat en leven van de darminhoud die via hun integument (‘huid’) wordt geabsorbeerd.
Hoe lintwormen worden overgedragen?
Volwassen lintwormen leven in de darmen van katten waar ze eitjes leggen die via de uitwerpselen van de kat in de omgeving terechtkomen. Deze eitjes bevatten een larve in het eerste stadium en, wanneer ze worden opgegeten door een tussengastheer, bijvoorbeeld een klein zoogdier zoals een muis – voor Taenia en Echinococcus multilocularis – of een geleedpotige (vlo of luis) – voor Dipylidium caninum –, zet de ontwikkeling zich voort tot aan het tweede larvestadium. Deze larven zijn besmettelijk voor de kat en wanneer deze laatste de tussengastheer of zijn weefsels inslikt, hechten ze zich aan de darmwand en worden binnen enkele weken volwassen.
Ziekte
Volwassen lintwormen zijn onaangenaam om te zien, maar veroorzaken weinig schade bij katten, hoewel een hevige besmetting kan leiden tot darmbeschadiging vanwege de fysieke aanwezigheid van de wormen.