Steriliseren/castreren
Sterilisatie bij vrouwtjes
Er zijn een aantal redenen om vrouwtjeskonijnen te steriliseren:
- Voorkomen van ongewenste dracht
- Voorkomen van baarmoederkanker of baarmoederontsteking
- Agressiviteit of dominantie van konijnen tegengaan
1) Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden. Dan kunnen ze al gelijk drachtig raken. Mocht u een nestje willen, dan heeft het niet de voorkeur om dat al zo jong te laten gebeuren. Het konijn moet eerst uitgegroeid zijn. Het verschilt per ras op welke leeftijd dat is. Mocht u later een nestje willen, dan is het verstandig om het mannetje gescheiden te houden van het vrouwtje. Regelmatig contact (bijvoorbeeld onder toezicht of gescheiden via gaas) is aan te raden. Mocht u geen nestje willen, dan is steriliseren een goede optie.
2) Vrouwtjeskonijnen hebben een grote kans om baarmoederkanker te krijgen op latere leeftijd als zij niet gesteriliseerd zijn. Het risico begint vanaf het 2e levensjaar en neemt dan toe. Het is bekend dat konijnen van 4 jaar of ouder van sommige rassen (onder andere de Havana en Hollander) 50-80% baarmoederkanker krijgt! Bij andere rassen zijn er geen precieze gegevens bekend, maar ook hier ligt het percentage hoog.
De kanker ontwikkelt zich langzaam, meestal zaait het met 1-2 jaar uit. Konijnen tonen verminderde vruchtbaarheid en kleinere nesten. Eigenaren zien soms voor het eerst bloed in de urine of een slijmerige uitvloeiing bij de schaamlippen. In een later stadium worden konijnen stiller, verliezen ze hun eetlust en worden kortademig als gevolg van de uitzaaiingen naar de longen.
Omdat konijnen echte “binnenvetters” zijn, is het echter moeilijk te zien dat ze er last van hebben. In sommige gevallen is uw konijn ineens overleden zonder dat u iets gemerkt heeft.
Om dit te voorkomen, raden wij aan uw konijn te laten steriliseren.
3) Bij vrouwtjes die in groepsverband leven, is de kans groot dat dit goed blijft gaan. Het kan echter ineens omslaan waarbij ze agressief en territoriaal gedrag laten zien. Meestal begint dit rond de 5 maanden, wanneer ze in de puberteit komen. Als u dit gedrag ziet, is het belangrijk de konijnen zo snel mogelijk te scheiden. Wanneer u te lang wacht, kunnen er ernstige verwondingen ontstaan, plus dat de konijnen later niet meer met elkaar kunnen opschieten. Door sterilisatie worden de hormonen weggenomen, waardoor het agressieve en dominantie gedrag weggaat.
Konijnen kunnen vanaf 5-6 maanden gesteriliseerd worden. Gezien het risico op baarmoederkanker, doen wij dit het liefste voor het 2e levensjaar.
Voor de operatie mag uw konijn gewoon nog eten, uw konijn mag dus niet nuchter zijn! Dit komt omdat konijnen ten eerste niet kunnen braken en ten tweede hun darmen altijd gevuld moeten zijn met eten in verband met de hoge stofwisseling.
Na de operatie is het belangrijk dat uw konijn zo snel mogelijk weer gaat eten. Binnen 12 uur na de operatie moet uw konijn weer zelf eten. De stofwisseling van een konijn is erg hoog en de darmen moeten continu gevuld zijn met eten. Als uw konijn weigert te eten, zult u uw dier moeten dwangvoeren. Water en eten kunt u ingeven met een spuitje. Bied dingen aan die bekend zijn bij uw konijn, u zou ook kruiden zoals peterselie of basilicum aan kunnen bieden. Dit soort voeding eten ze vaak sneller dan droogvoer.
Zeker tijdens kouder/vochtig weer is het beter om uw konijn extra warmte te bieden in de vorm van dekens en het buitenhok eventueel in de schuur te zetten voor extra beschutting, zo zal uw konijn niet snel te koud worden. Houdt u het dier extra goed in de gaten.
Neemt u in ieder geval altijd contact met ons op als uw konijn zich niet goed herstelt.
Castratie bij mannetjes
Konijnen zijn vanaf 3,5 maand geslachtsrijp en vanaf 5-8 maanden komen zij in de puberteit. De urine van uw konijn gaat nu vaak sterker ruiken. De hormonen (testosteron) kunnen voor ongewenst gedrag zorgen, zoals sproeien om het territorium af te bakenen, plassen over uw eigendommen, rijden op u of agressief gedrag gaan vertonen om zijn territorium te verdedigen. Wanneer u bijvoorbeeld eten gegeven heeft en u het konijn daarna wil aaien, gaat hij grommen en/of bijten. Dit alles kan door hormonen komen. Castratie kan hierbij helpen om het territoriale gedrag te doen afnemen en het sproeien te laten stoppen.
Als u meerdere konijnen heeft, is castratie over het algemeen noodzakelijk. Vrouwelijke dieren kunnen drachtig raken, mannetjes zullen met elkaar gaan vechten (ook broers). Vanaf 3 maanden kunnen de mannetjes al territoriumgedrag en dominantie vertonen. Het liefst castreren wij de konijnen pas vanaf 4-5 maanden, zodat ze wat meer uitgegroeid zijn. Mocht dit lastig zijn vanwege het gedrag, dan kunt u de konijnen tijdelijk gescheiden houden (door middel van gaas of 2 hokken dicht bij elkaar).
Na de castratie kunnen, na een wenperiode, de konijnen weer bij elkaar gehouden worden.
In theorie is het mogelijk dat konijnen tot 6 weken na de castratie nog vruchtbaar is. Het is dus belangrijk het mannetje nog even gescheiden van het vrouwtje te houden!
Voor de operatie mag uw konijn gewoon nog eten, uw konijn mag dus niet nuchter zijn! Dit komt omdat konijnen ten eerste niet kunnen braken en ten tweede hun darmen altijd gevuld moeten zijn met eten in verband met de hoge stofwisseling.
Na de operatie is het belangrijk dat uw konijn zo snel mogelijk weer gaat eten. Binnen 12 uur na de operatie moet uw konijn weer zelf eten. De stofwisseling van een konijn is erg hoog en de darmen moeten continu gevuld zijn met eten. Als uw konijn weigert te eten, zult u uw dier moeten dwangvoeren. Water en eten kunt ingeven met een spuitje. Bied dingen aan die bekend zijn bij uw konijn, u zou ook kruiden zoals peterselie en basilicum aan kunnen bieden. Dit soort voeding eten ze vaak sneller dan droogvoer.
Zeker tijdens kouder/vochtig weer is het beter om uw konijn extra warmte te bieden in de vorm van dekens en het buitenhok eventueel in de schuur te zetten voor extra beschutting, zo zal uw konijn niet snel te koud worden. Houdt u het dier extra goed in de gaten.
Neemt u in ieder geval altijd contact met ons op als uw konijn zich niet goed herstelt.