Knaagdier

Ongeveer veertig procent van alle zoogdieren behoort tot de orde van knaagdieren. Ze komen overal ter wereld, behalve op Antarctica, voor en zijn te vinden van hoog in de boom tot knus onder de grond. Sommige kennen we helaas omdat ze als plaag in huis zitten, maar gelukkig zijn er ook een heleboel leuke gedomesticeerde knagers die we als gezelschap in huis halen. Denk daarbij aan de cavia, hamster of de tamme rat. Ieder dier heeft zijn eigen speciale verzorging, huisvesting en voeding nodig. Informatie over onder andere de vitamine C behoefte van een cavia, de beste huisvesting voor een hamster of de meest voorkomende aandoeningen van een rat vindt u onder de bijbehorende kopjes.

  • Cavia
  • Hamster
  • Rat

Cavia

Cavia

Latijnse benaming Cavia Porcellus
Vrouwtje Zeug
Mannetje Beer
Jong Big
Levensverwachting 5-8 jaar
Nestgrootte 1-6 biggen
Geboortegewicht 70-100 gram
Ogen open Bij geboorte
Draagtijd 59-72 dagen
Gemiddeld gewicht Mannetje en vrouwtje 750-1000 gram
Geslachtsrijp 45-70 dagen
Zoogperiode 3 weken
Eetgedrag Herbivoor (gemiddeld 3-40 gram per dag)

 

De voeding

Cavia’s zijn knaagdieren. Ze hebben tanden en kiezen die doorgroeien gedurende het leven. In het wild eten ze vooral gras, waar ze lang op moet kauwen, waardoor hun kiezen bij een juiste positie goed tegen elkaar afslijten. Het belangrijkste bestanddeel van de voeding is dus dan ook hooi of gras.
Hiernaast kunnen pellets (brokjes) gegeven worden, maar dit mag niet teveel, anders zie je sneller gebitsproblemen. Ze mogen maximaal 20gram per kilo per dag van de pellets. Net zoals bij het konijn is het verstandig niet de gekleurde mengsels te geven, maar de groene brokjes. Groenvoer kan gegeven worden, maar met mate, aangezien dit vaak snel fijngemalen is en hierdoor voor onvoldoende afslijting van de kiezen kan zorgen.

Ze mogen wel: lof, paprika, komkommer, andijvie, stukje appel, wortel en loof van wortel, bloemkoolblad, broccoli, beuk, wilg of paardenbloembladeren. Cavia’s maken geen vitamine C aan, dus dit moet naast de voeding gegeven worden. Ze mogen dagelijks 50-60 mg extra vitamine C per dag hebben. Dit kan door een humaan vitamine C tablet te geven. De druppels voor in het water of de voeding waar al vitamine C aan toegevoegd zijn werken onvoldoende, omdat deze vervliegen.

Huisvesting

Veel konijnen en knaagdieren worden op zaagsel gehouden, omdat het goedkoop is, goed absorberend is en lekker ruikt. Uit onderzoek blijkt dat zaagsel van naaldbomen schadelijke stoffen kan bevatten. Dit zijn onder andere abietinezuur en fenolen. Dit geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, klachten aan luchtwegen (longontsteking) en vergroot de kans op kanker bij deze dieren. Bij ratten geven de fenolen een op allergie lijkende reactie die het aanslaan van Mycoplasma pulmonis gerelateerde infecties bevordert.

Wat u wel als bodembedekker kan gebruiken zijn:

  • Stro
  • Kattenbakkorrel (stofvrij)
  • Papiersnippers (liefst onbedrukt) of krantenpapier(kan giftige inkt bevatten)
  • Katoenproducten (No smell)
  • Gemalen maiskernen (Corbo)
  • Zaagsel van andere houtsoorten zoals populieren, vrij van giftige stoffen (Care fresh)
  • Geperste pellets van houtvezel (loofbomen, soms scherpe randjes) of geperst papier

Het gebit

Cavia’s hebben tanden en kiezen die door blijven groeien gedurende het leven. De voortanden zijn vrij lang en moeten op elkaar aansluiten. Als dit niet het geval is kunnen deze doorgroeien en in het slijmvlies of uit de bek steken. Bij cavia’s zien de voortanden er erg lang uit, maar vaak hoort dit zo. Ze moeten op elkaar aansluiten, want anders kunnen ze het voer niet oppakken.

Vaak ziet u bij cavia’s, waarbij de voortanden een afwijkende slijtage hebben, dat de kiezen ook problemen gaan geven. Ook zonder afwijkende stand van de voortanden kunnen kiesproblemen ontstaan. Als de kiezen niet goed op elkaar afslijten kunnen er haken ontstaan die of richting de tong of richting de wang groeien. Dit kan gepaard gaan met veel pijn. Sommige houden al op met eten als ze een klein haakje hebben, dus het is erg belangrijk hier goed op te letten. Bij verminderde eetlust zie je vaak ook afwijkende keutels of minder keutels.

Het is verstandig om contact met ons op te nemen als uw dier ophoudt met eten.

Hamster

Hamster

 

Latijnse benaming Mesocricetus Auratus
Vrouwtje Hamstervrouwtje
Mannetje Hamstermannetje
Jong Hamsterjong
Levensverwachting 1-3 jaar
Nestgrootte 4-12 jongen
Geboortegewicht 2-3 gram
Ogen open 12-14 dagen
Draagtijd 15-18 dagen
Gemiddeld gewicht Mannetje 85-130 gram en vrouwtje 95-150 gram
Geslachtsrijp Mannetje 6-8 weken en vrouwtje 4 weken
Zoogperiode 3 weken
Eetgedrag Omnivoor (gemiddeld 5-10 gram per dag)

 

De hamster leeft graag in een kooi met meerdere verdieping. Het liefst geen plastic of houtenhok, want daar knagen ze aan. Geen zaagsel of synthetische bodembedekkers gebruiken. Hamsters houden ervan om zich te verstoppen en lekker te bewegen. Het zijn nachtdieren en ze zullen dus vooral s ’nachts actief zijn. Het is belangrijk dat de hamster elke dag genoeg lichaamsbeweging krijgt. Een looprad kan hiervoor gebruikt worden.

Hamsters zijn omnivoren, dus ze eten in het wild ook insecten. Ze hebben aan elke kant een grote wangzak waar ze vaak het eten instoppen om het later in een holletje te verstoppen of op te eten. Hamsters vinden het leuk om naar hun eten te zoeken, dus u zou lekkere snoepjes in het hok kunnen verstoppen.

Hamsters hebben lange tanden die ze vaak in de natuur aan hout slijpen. U kunt bijvoorbeeld een stuk berkenhout, wilgenhout of hazelaar in het hok plaatsen. Als de voortanden niet meer goed op elkaar staan kunnen ze te lang worden en in het slijmvlies prikken. Dan is het van belang naar uw dierenarts te gaan.

Veel voorkomende aandoeningen

  • Diarree: door te veel groenvoer kan uw hamster diarree krijgen. Het is van belang te stoppen met het groenvoer. Als ze dan toch nog diarree houden kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.
  • Constipatie: als uw hamster te weinig poept, kunt u deze wat groenvoer aanbieden. Als ze dan toch niet poepen is het van belang contact met uw dierenarts op te nemen.
  • Natstaart: dit is een bacteriĆ«le ontsteking die heftige diarree kan geven die typisch ruikt. Dit wordt vaak bij jonge hamsters gezien. Het is erg besmettelijk voor uw andere hamsters, dus u zou de hamster moeten isoleren. U kunt het beste contact opnemen met uw dierenarts.
  • Ontstoken wangzakken: hamsters stoppen van alles in hun wangzakken. Dit kan soms voor een ontsteking zorgen. Het is van belang contact op te nemen met uw dierenarts.

Rat

Rat

 

Latijnse benaming Rattus Norvegicus
Vrouwtje Rattenvrouwtje
Mannetje Rattenmannetje
Jong Ritten
Levensverwachting 2-4 jaar
Nestgrootte 6-16 rittens
Geboortegewicht 5-7 gram
Ogen open 10-16 dagen
Draagtijd 20-22 dagen
Gemiddeld gewicht 400-800 gram
Geslachtsrijp 6-10 weken
Zoogperiode 3-4 weken
Eetgedrag Omnivoor (20-25 gram per dag)

Een rat kan het beste gehuisvest worden in een traliekooi met een plastic bodem, een speciaal rathuis of een vivarium met een goed geventileerde deksel. Het gebruik van een houten hok wordt afgeraden omdat hij zich hieruit knaagt. Een rat is gek op onderzoeken en bewegen, zijn kooi kan dan ook nooit groot genoeg zijn.

Een rat kan het beste binnenshuis gehouden worden, in een kamer met constante temperatuur, niet in direct zonlicht, uit de tocht en buiten bereik van andere huisdieren. Het gehoor van een rat is extreem gevoelig, plaats zijn woning dan ook niet in de buurt van bijvoorbeeld de wasmachine.

Het hok moet regelmatig schoongemaakt worden. Kies een absorberende bodembedekking, daarmee vereenvoudigt u het schoonhouden van de kooi. Aangezien onbehandeld stro de rat kan verwonden is dit niet geschikt voor uw rat. Kies altijd een stofvrije bodembedekker om irritatie aan ogen, neus en de ademhaling te voorkomen. Ratten zijn vaak extreem gevoelig voor stof! Zaagsel bevat helaas schadelijke stoffen, wat o.a. aantasting van de luchtwegen kan geven. Dit kan het beste dus niet gebruikt worden. Voor advies welke bodembedekker u het beste kunt gebruik, kunt u contact met ons opnemen.

Voeding

Een rat zoekt naar zijn voedsel en eet bijna alles. Een rat is een omnivoor en heeft eiwitten nodig om in een goede conditie te blijven. Een rat scharrelt naar zijn eten, dus geef hem dan ook twee keer per dag te eten. Zorg tevens dat er elke dag vers drinkwater aanwezig is. Voor het juiste voedingsadvies kunt u contact kunt u contact met ons opnemen.

Lichaamsbeweging

Ratten zijn gek op beweging. Toiletrolletjes, sisal touw om in te klimmen, een doos gevuld met bodembedekking, allemaal speelgoed waar ratten dol op zijn. Een rat slaapt overdag, houdt er dus rekening mee dat hij ’s nachts 3-4 uur lang zal spelen.

Vasthouden

Zorg dat uw rat wakker is als u hem wil benaderen, anders kan hij schrikken en bijten. Als uw rat u bijt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Laat de rat altijd voorzichtig naar uw hand toekomen. U kunt de rat met een hand over de schouders beetpakken, met uw duim vlak achter een voorpoot terwijl u eventueel met uw andere hand de achterpoten ondersteunt. Til uw rat nooit op bij zijn staart.

Veel voorkomende aandoeningen

Sommige ratten hebben last van jeuk en korstjes. Dit kan komen door mijten. Schimmel kan ook huidklachten geven. Neem bij huidklachten daarom contact op met uw dierenarts.

Luchtwegaandoeningen: dit probleem hoort tot de meest voorkomende aandoening bij de rat. Symptomen zijn o.a. kortademigheid, reutelende ademhaling, snuffelen, niezen, snotneus en zelfs rood traanvocht. Daarnaast kunnen meer algemene symptomen zoals lusteloosheid, gewichtsverlies en een opgezette vacht aanwezig zijn.

Bij klachten kunt u het beste direct contact opnemen met uw dierenarts.

Lange tanden: de tanden van de rat groeien zijn hele leven door, zorg daarom dat hij goed kan knagen om zijn tanden op goede lengte te houden. Bij te lange tanden kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar Dieren