Overige

  • Chippen van uw huisdier
  • Chocolade
  • Met uw huisdier op reis
  • Overgewicht bij de hond
  • Overgewicht bij de kat
  • Overstappen naar ander voer
  • Urine opvangen
  • Ziektekostenverzekering

Chippen van uw huisdier

     Chippen van uw huisdier

Het chippen van uw huisdier is een simpele ingreep, waarbij met een stevige naald, een rijst korrelgrootte chip onder de huid in de nek wordt aangebracht. Deze chip bevat een nummer dat makkelijk bij de dierenarts, asiel of dierenambulance met een chipreader is af te lezen. Na het lezen van het nummer kan de eigenaar al snel via bijvoorbeeld de website petlook gevonden worden.

Honden

Honden die na 1 april 2013 in Nederland worden geboren moeten binnen 7 weken gechipt zijn en moeten binnen 8 weken worden geregistreerd bij een databank. Ook alle honden die vanaf deze datum worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Volgens het nieuwe besluit moet de fokker van de honden de chip door een dierenarts of beroepsmatige chipper in laten brengen en de eerste registratie doen. Honden uit het buitenland zijn al gechipt om Nederland in te mogen.

De koper van de hond moet bij aankoop vragen om een bewijs van de chipregistratie. Zodra de hond in eigendom is van de nieuwe eigenaar moet die het identificatienummer van de chip binnen twee weken met de eigen naam en adresgegevens laten registreren. Ook daarna zijn eigenaren verplicht om veranderingen zoals een verhuizing, overlijden of verkoop van de hond door te geven aan de databank. Doet men dit niet dan is men in overtreding en riskeert men een boete.

Katten

Het chippen van katten in Nederland wordt verplicht. Het is van belang om uw kat te laten chippen en registreren. Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht. In 2011 kwamen alleen al bij de asielen van de Dierenbescherming 24107 zwerfkatten binnen. Omdat een groot deel van de katten niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden, kunnen deze vaak niet worden teruggebracht bij hun eigenaar. Slechts 3373 katten (14%) konden door de Dierenbescherming met hun eigenaar worden herenigd! Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen die een kat vinden die niet gechipt blijkt te zijn, de kat zelf houden. Het totale aantal zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten is dus nog groter.

Door uw kat te laten chippen, het chipnummer en uw gegevens bij een databank te laten registreren en ervoor te zorgen dat u die registratie ook aanpast als er iets wijzigt kunt u ervoor zorgen dat uw kat terug naar huis wordt gebracht als hij/zij de weg kwijt is. Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen, is het van belang dat ze gechipt en geregistreerd zijn.

De kans dat de kat op straat belandt is weliswaar niet groot, maar toch is een ontsnapping door een te lang openstaande deur of door een raam niet onmogelijk. Zeker ongecastreerde dieren hebben een hoge drang om naar buiten te gaan en doen daar dus van alles voor. Eenmaal buiten blijkt dat het oriëntatie vermogen van de kat stukken minder is dan dat van katten die regelmatig buiten komen. Juist deze ontsnapte binnenkatten hebben dus moeite met het terugvinden van hun huis en lopen grote kans om te gaan zwerven.

Voordelen:

  • Simpele ingreep
  • Uw dier heeft er geen last van zoals van een bandje om de nek (wat zelfs gevaarlijk kan zijn)
  • Blijft levenslang leesbaar
  • Bij verhuizing is het eenvoudig uw gegevens te wijzigen
  • Bij weglopen kan de eigenaar snel opgespoord worden
  • Verplicht bij het reizen naar het buitenland

Nadelen:

  • Het kan zijn dat uw dier iets reageert op de naald. U kunt er ook voor kiezen om uw dier tijdens een operatieve ingreep zoals bij een castratie/sterilisatie te laten chippen, omdat ze het dan niet merken.
  • Vroeger kon de chip zich onder de huid nog wel eens verplaatsen waardoor het op lastige plekken kon gaan zitten. De chip die wij plaatsen kent dit probleem niet.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Chocolade

   Chocolade

Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocola eet?

Cacao is giftig voor honden. Het basisingrediënt van chocola is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa.

In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromine en cafeïne en juist die zijn giftig voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden. Pure chocola bevat het meest van deze stoffen, witte chocola het minst.

Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is helaas NIET afhankelijk van zijn eigen gewicht, van de soort chocolade of de hoeveelheid chocola die hij/zij opgegeten heeft. Vijf chocolade paaseitjes kunnen al teveel zijn voor een labrador retriever.

En katten?

Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging

Als er vergiftigingsverschijnselen optreden dan zullen deze voor het eerst ongeveer 4 tot 12 uur na inname optreden. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden zijn er gevoelig voor en kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocola eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

Wat moet u doen

Wanneer uw hond toch chocola naar binnen krijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Wacht u vooral niet af en bel direct. Geeft u vooral geen zout om uw dier te laten braken, hierdoor kan uw huisdier een zoutvergiftiging krijgen. Waarschijnlijk vragen wij u om naar de praktijk te komen, vergeet u dan niet om de verpakking van de chocolade mee te nemen. Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Met uw huisdier op reis

   Met uw huisdier op reis

Als u met uw huisdier op reis wil is het altijd verstandig een dierenarts hierover te raadplegen.
Op dit moment moeten alle honden en katten voor het buitenland hebben een:

  • Chip, vaak wordt een goed leesbare tatoeage ook nog goed gekeurd
  • Europees paspoort
  • Enting tegen hondsdolheid (rabiës)

De enting die wij geven is voor landen binnen de EU geregistreerd voor 3 jaar. Er zijn een aantal landen die speciale eisen hebben. Sommige willen een gezondheidsverklaring of legalisering. Ook kan het zijn dat een land wil weten of het dier voldoende antilichamen tegen hondsdolheid in het bloed heeft en/of dat er een ontworming moet plaats vinden. U kunt het beste op tijd (soms wel aantal maanden) contact opnemen met uw dierenarts als u naar het buitenland gaat. Wij kunnen dan kijken aan welke specifieke regels u moet voldoen van dat land. In het buitenland kan uw dier een aantal ziektes oplopen o.a.:

Leishmania

Leishmania is een ziekte die soms dodelijk kan zijn en wordt overgebracht door een zandvlieg.
Symptomen passend bij de ziekte zijn: haaruitval vooral rond de ogen en snuit, gewichtsverlies ondanks goede eetlust en ontstekingen van de huid vooral bij kop en poten. De ziekte komt vooral in Latijns-Amerika en in alle mediterrane landen (Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko) voor. Zandvliegjes komen vooral bij de schemering tevoorschijn. U kunt uw dier hiertegen beschermen. Er is een halsband die zowel tegen teken als tegen Leishmania werkt. De band is goed voor 5-6 maanden bescherming en uw dier kan ermee zwemmen. U kunt deze band bij ons verkrijgen.

Ehrlichia en Babesia

Ehrlichia en Babesia zijn twee parasieten die via teken overgebracht kunnen worden. Op dit moment komt dit vooral in het buitenland voor, maar er zijn helaas al een paar teken in Nederland gevonden die deze ziektes met zich meedroegen, dus wordt het hier nu ook meer gezien. Bij Ehrlichiose leven de parasieten in witte bloedcellen. Acuut zieke dieren hebben vaak hoge koorts, sloomheid, verminderde eetlust, opgezette lymfeknopen en bloedingen. Bij Babesiose worden de rode bloedlichaampjes aangetast. Vaak hebben dieren hoge koorts, sloomheid en bleke slijmvliezen. De parasieten worden nog wel eens samen gezien. Aangezien de parasieten worden overgebracht via een tekenbeet is het erg belangrijk dat uw dier tegen teken beschermd wordt. Onze voorkeur is de bovengenoemde band. Ook kan gekozen worden voor druppels in de nek, dit werkt dit drie tot vier weken tegen teken.

Hartworm

Hartworm (Dirofilaria Immitis): De larve wordt overgebracht door vrouwelijke steekmuggen. De microscopische larven maken een trektocht naar de borstholte en de uiteindelijk volwassen worm leeft vaak in hart en longslagaders. Deze kunnen weer nieuwe larven produceren. Het is een hele gevaarlijke parasiet die tot de dood kan lijden. De besmetting kan vooral plaatsvinden is Spanje, Mallorca, Canarische eilanden, Portugal, Frankrijk, Italië, Corsica, Hongarije, Griekenland en Balkanlanden grenzend aan de Middellandse Zee. U kunt of uw huisdier druppels in de nek geven die ervoor zorgt dat de beet van de mug geweerd wordt.
Ook de band tegen teken en Leishmania werkt tegen de muggensteek. Tenslotte kunt uw dier ontwormen met een breed spectrum ontworming. Het tabletje dat wij hebben is klein en makkelijk in te geven.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Overgewicht bij de hond

Overgewicht bij de hond

Het gewicht van honden verdelen we in 5 categorieën:

  1. Zeer mager: Ribben en botten zijn duidelijk zichtbaar en eenvoudig te voelen, geen vetlaag.
  2. Ondergewicht: Ribben en botten zijn zichtbaar met minimale vetlaag tussen huid en bot.
  3. Ideaal gewicht: Ribben zijn niet zichtbaar maar wel eenvoudig te voelen.
  4. Overgewicht: Ribben zijn niet zichtbaar en moeilijk te voelen door een matige vetlaag.
  5. Zwaarlijvig: Ribben zijn niet zichtbaar en niet te voelen door een dikke vetlaag.

Een dier met overgewicht valt helaas niet in categorie 3, maar daarboven.
Naast het aanpassen van voeding staan hieronder nog een aantal tips voor u genoteerd:

  • Weeg ‘s morgens de voedingshoeveelheid af en verdeel deze over 4 Tupperware bakjes. Op deze manier weet eenieder in huis of de hond al heeft gegeten. Het vierde bakje kunt u voor beloningen/trainen gebruiken.
  • Geef uw hond zijn, door een voedingsdeskundige aangepaste, voedingshoeveelheid verdeelt over 3 porties.
  • Maak een slalom met uw hond tussen paaltjes door. Hierdoor moet de hond zijn lichaam buigen waardoor hij spieren gebruikt en calorieën verbruikt.
  • Geef een van de porties eens in een voederbal, bijvoorbeeld in een Kong.
  • Verstop een van de porties eens in een doos en laat uw hond ze uit de dichte doos halen. Hieronder vindt u een aantal bewegingsoefeningen voor uw hond:
  • Loop regelmatig kleine rondjes met uw hond. Bijvoorbeeld 5 korte rondjes en 1 groot rondje per dag.
  • Maak rondjes om paaltjes/lantaarnpalen heen met uw hond en laat hem/haar dan altijd tussen u en de paal inlopen. Hierdoor moet de hond zijn lichaam buigen waardoor hij spieren gebruikt en calorieën verbruikt.
  • Indien u met uw hond traint of hem wil belonen, haal dit dan uit Tupperwarebakje nummer 4.
  • Laat de hond tijdens de wandeling regelmatig zitten en afgaan, hierdoor verbrandt hij/zij calorieën. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Overgewicht bij de kat

Overgewicht bij de kat

Het gewicht van katten verdelen we in 5 categorieën:

  1. Zeer mager : Ribben en botten zijn duidelijk zichtbaar en eenvoudig te voelen, geen vetlaag.
  2. Ondergewicht: Ribben en botten zijn zichtbaar met minimale vetlaag tussen huid en bot.
  3. Ideaal gewicht: Ribben zijn niet zichtbaar maar wel eenvoudig te voelen.
  4. Overgewicht: Ribben zijn niet zichtbaar en moeilijk te voelen door een matige vetlaag. Een iets hangende vetlaag aan de buik kan te zien zijn.
  5. Zwaarlijvig: Ribben zijn niet zichtbaar en niet te voelen door een dikke vetlaag. Men kan een duidelijk zichtbare hangende vetlaag aan de buik zien. Een kat met overgewicht valt helaas niet in categorie 3, maar daarboven.

Naast het aanpassen van voeding staan hieronder nog een aantal tips voor u genoteerd:

  • Weeg ‘s morgens de voedingshoeveelheid af en verdeel deze over 4 tupperware bakjes. Op deze manier weet een ieder in huis of kat al heeft gegeten. Het vierde bakje kunt u voor beloningen/trainen gebruiken.
  • Indien u met uw kat traint of hem/haar wil belonen, haal dit dan uit tupperwarebakje nummer 4.
  • Geef uw kat zijn voedingshoeveelheid verdeelt over 3 porties.
  • Geef een van de porties eens in een voederbal.
  • Leg een van de porties eens bovenop de krabpaal of op de vensterbank, de kat moet nu eerst bewegen voordat hij/zij kan eten en verbrand dus eerst calorieën.
  • Verdeel een portie over meerdere locaties in huis zodat de kat moet bewegen voor zijn/haar eten.
  • Probeer iedere dag met de kat te spelen bijvoorbeeld met een balletje of een pluche voorwerp aan een stokje. Op deze manier worden en calorieën verbruikt. Helaas spelen vele katten niet uit zichzelf. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Overstappen naar ander voer

Overstappen naar ander voer

Het is noodzakelijk dat uw dier andere voeding gaat eten, maar hoe kunt u uw dier hieraan het beste laten wennen.

We gaan gedurende enkele dagen gebruik maken van twee bakjes met voeding, die naast elkaar staan. In bakje 1 komt de voeding waar uw huisdier reeds bekend mee is en in bakje 2 komt de nieuwe voeding.

   Bakje 1    Bakje 2
  • Op dag 1 plaatst u slechts 70% van de dagelijkse hoeveelheid, van de reeds bekende voeding in bakje 1.
  • In bakje 2 plaatst u 100% van de dagelijkse hoeveelheid van de nieuwe voeding.
  • Op dag 2 plaatst u slechts 60% van de dagelijkse hoeveelheid, van de reeds bekende voeding in bakje 1. In bakje 2 plaatst u 100% van de dagelijkse hoeveelheid van de nieuwe voeding.
  • Op dag 3 plaatst u slechts 50% van de dagelijkse hoeveelheid, van de reeds bekende voeding in bakje 1. In bakje 2 plaatst u 100% van de dagelijkse hoeveelheid van de nieuwe voeding.

 

Enzovoort volgens onderstaand schema:

  Bakje 1      Bakje 2
Dag 1  70%       100%
Dag 2  60%       100%
Dag 3  50 %       100%
Dag 4  40%       100%
Dag 5  30%       100%
Dag 6  20%       100%
Dag 7  10%       100%
  • Op dag 8 laat u bakje 1 leeg en plaatst u alleen de nieuwe voeding in bakje 2.
  • Op dag 9 kunt u bakje 1 weglaten.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Urine opvangen

Urine opvangen

Urineonderzoek bij de kat

Er is aan u gevraagd om urine op te vangen, maar hoe gaat dat nu in zijn werk?
U kunt bij ons plastic kattenbakkorrels halen, daarbij zitten een pipet om de urine mee op te zuigen en een buisje om de urine in te doen. U kunt ook een plastic zak versnipperen en dit in de bak doen, het beste is als u de urine in een droog/schoon potje (of iets dergelijks) doet die is schoon gewassen met sop en goed is afgespoeld met water. U maakt de kattenbak geheel leeg en spoelt deze af met water, hierna droogt u hem goed af. Nu kunt u de plastic kattenbakkorrels of de plastic snippers in de bak doen.

Houd u er rekening mee, dat de urine niet ouder mag zijn dan 4 uur. Als de urine ouder is dan 4 uur kunnen wij namelijk valse resultaten krijgen.

Bewaard u de urine altijd in de koelkast zodra u deze heeft opgevangen!

Zodra u de urine heeft opgevangen kunt u deze, binnen 4 uur, bij ons langsbrengen. Wij zullen deze dan onderzoeken. Voor vragen en/of hulp kunt u contact opnemen met de praktijk. Urineonderzoek bij de hond Er is aan u gevraagd om urine op te vangen, maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Het makkelijkst is om met een pollepel bij het uitlaten van uw hond vanaf een afstandje de urine op te vangen in de lepel. Het beste is als u de urine in een droog/schoon potje (of iets dergelijks) doet die is schoon gewassen met sop en goed is afgespoeld met water. Houd u er rekening mee, dat de urine niet ouder mag zijn dan 4 uur.

Indien de urine ouder is dan 4 uur kunnen wij namelijk valse resultaten krijgen. Bewaard u de urine altijd in de koelkast zodra u deze heeft opgevangen! Zodra u de urine heeft opgevangen kunt u deze, binnen 4 uur, bij ons langsbrengen. Wij zullen deze dan onderzoeken.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Ziektekostenverzekering

Ziektekostenverzekering

Het hebben van een huisdier betekent ook verantwoordelijk zijn voor een goede verzorging. En dat betekent meer dan goede voeding of een mooie mand. Een goede verzorging betekent ook dat u financieel voorbereid bent op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. Ook uw hond of kat kan een ongeluk krijgen of ernstig ziek worden.

Gelukkig is de diergeneeskunde in Nederland op een zodanig peil dat de dierenarts veelal uw huisdier weer kan genezen. De kosten hiervan kunnen echter behoorlijk oplopen. Een rekening van een paar honderd euro is dan eerder regel dan uitzondering. Op zich geen punt, maar u moet dan wel financieel in staat zijn om deze kosten op dat (onverwachte) moment te kunnen betalen.

Ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw dier. Een prettige zekerheid!

Misschien weet u het al of nog beter, misschien heeft u er al een afgesloten voor uw hond of kat: het is namelijk mogelijk om voor uw dier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte worden dan door de verzekering vergoed. Een prettige zekerheid op een moment dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft. Vergelijkbaar met de humane verzekeringen zijn er ook bij de verzekering voor dieren beperkingen en uitzonderingen. Deze zijn echter zeer redelijk en staan duidelijk vermeld in de polisvoorwaarden zodat u vooraf weet wat u wel c.q. niet kunt verwachten met betrekking tot de vergoedingen.

Er zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen, lees de polisvoorwaarden goed door voordat u een verzekering afsluit.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Terug naar Informatie